″Συλλογικότητες σ’ ένα σύλλογο»

Κάπου ανάμεσα στο Πολιτικό χάσαμε την πολιτική. Κάπου ανάμεσα σε σπασμένα έδρανα και βαμμένους τοίχους μερικοί αφήσαμε πίσω μας, μερικοί θέλαμε να ξεχάσουμε…άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο το ότι είμαστε και φοιτητές.

Πολλές φορές πριν από κάθε Γενική Συνέλευση αναρωτηθήκαμε ποιο είναι το νόημά τους και αν όντως με τον τρόπο που διεξάγονται μπορούν να μας προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό.

Κι όμως κάθε φορά διαπιστώνουμε τα ίδια μετα λήξη αυτής…
Ναι, τα τελευταία χρόνια οι Γενικές Συνελεύσεις έχουν μετατραπεί σε χώρους διαμάχης των παρατάξεων (για να μην πούμε πως οι μισοί εκεί μέσα έχουν ύφος βουλευτή και βάλε….)
Ναι, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η συζήτηση στρέφεται γύρω από ανούσια ζητήματα και πάντοτε καταλήγει σε φωνές και καβγάδες.
Ναι, οι περισσότεροι δε διαβάζουν καν τα πλαίσια και δεν ακούν τα διάφορα ψηφίσματα, γι’ αυτό και βλέπουμε αδιάφορα χέρια να σηκώνονται όταν ο «αρχηγός» της παράταξης δώσει το σήμα.
…και κάπως έτσι ο Σύλλογος καταλήγει να βγάζει απόφαση ταυτόχρονα υπερ και κατα για ένα ζήτημα!

Φυσικά δε χρειάζεται να πούμε πως όλα αυτά είναι προβληματικά για τη λειτουργία και εν τέλη για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γενική συνέλευση.

Όσο συνεχίζουν αυτές οι προβληματικές να διογκώνονται τόσο θα συνεχίζουμε ν’ απομακρυνόμαστε από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μια συλλογική μορφή δράσης και απόφασης (όπως οι Γενικές Συνελεύσεις) τόσο για το Σύλλογο όσο και για το τμήμα.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες, όσο η κρίση βαθαίνει και πλήττει την κοινωνία άλλο τόσο και το Πανεπιστήμιο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της, θα συνεχίζει να διαλύεται.
Μερικοί απο εσάς ίσως να μην ενδιαφέρεσται για σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Σίγουρα όμως, πολλοί από εμάς θέλουν να τελειώσουν τη σχολή έχοντας ένα αξιοπρεπές πτυχίο, μια ποιότητα στις σπουδές τους και ένα τμήμα που θα συνεχίσει να υπάρχει αυτόνομα και όχι σαν παρακλάδι της Νομικής.

Τώρα, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις Γενικές Συνελεύσεις;
Ακριβώς, επειδή οι γενικές συνελεύσεις έχουν χάσει το νόημα τους, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να τις επανοηματοδοτήσουμε, ώστε ο Σύλλογος να πάρει και να υλοποιήσει αποφάσεις για τη βελτίωση της σχολής.
Από το ν’ αναζητήσουμε υποδομές και υποστήριξη για τα σπασμένα αμφιθέατρα και την ελλειπή βιβλιοθήκη μέχρι να κάνουμε πράξη τη συμμετοχή και τη διοργάνωση στο Σύλλογο Φοιτητών περισσότερων διαλέξεων και την πρόσθεση μαθημάτων στον οδηγό σπουδών(λογικά όλοι έχουμε κάποιο αντικείμενο που να μας ενδιαφέρει περισσότερο).

Φυσικά, ο καθένας μόνος του δε θα μπορούσε να πετύχει κάτι ουσιαστικό. Γι’ αυτό και υπάρχει η συλλογικότητα, ο Σύλλογος Φοιτητών και κατ’ επέκταση η Γενική του Συνέλευση για να διαχειριστεί και ν’ αποφασίσει για τα ζητήμα που τον αφορούν και τον ενδιαφέρουν.
Ο Σύλλογος Φοιτητών δεν είναι ένα απρόσωπο δημιούργημα της φαντασίας μας, ούτε μόνο ένας χώρος με υπολογιστές και πολύχρωμα καδράκια και σίγουρα είναι κατι πολύ περισσότερο από τα τραπεζάκια των παρατάξεων και από τις κενού περιεχομένου πολύχρωμες αφίσες…

Για εμάς είμαστε όλοι Εμείς.
Όσο διαφορετικά ίδιοι και αν είμαστε έχουμε τουλάχιστον ένα κοινό συμφέρον. Να προστατέψουμε και (γιατί όχι) να βελτιώσουμε αυτή μας την κοινή ιδιότητα, αυτή του φοιτητή και της φοιτήτριας.
Η συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασιές προκύπτει από την ανάγκη να συναντηθούμε για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε κάτι καινούργιο στους κοινωνικούς μας χώρους. Διανύουμε μια περίοδο έντονου κοινωνικού αναβρασμού, όπου η ανεργία, η φτώχεια και εξαθλίωση συνεχώς αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται ενώ αναντίστοιχα το επίπεδο ζωής ανεβαίνει.
Η αλλυλεγγύη και οι δομές οργάνωσης από τα κάτω (ή με ανταλλαγή προιόντων ή με τη μορφή του κοινωνικού ιατρείου ή με κουζίνες αλληλεγγύης κ.λ.π) είναι οι πρώτες μορφές αντίστασης στην εκμετάλλευση των ζωών μας. Κανένα κράτος, κανένα μνημόνιο, καμία κυβέρνηση δε πρόκειται ν’ αλλάξουν αυτήν την κοινωνιά αν εμείς δεν απαλλαγούμε από τον ατομικισμό μας και το κυρίαρχο lifestyle και δεν ξαναφτάξουμε τις κοινωνικές σχέσεις μας, βασισμένες στην αλληλεγύη και τη συνεργασία ώστε να επανακτήσουμε τους κοινωνικούς μας χώρους. Ας βρεθούμε λοιπόν ξανά στην επόμενη Γενική Συνέλευση….Τετάρτη 28/3 στις 12:00…στο γνωστό μέρος…Αίθουσα Α΄.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s