Φοιτητικές Εκλογές: το τέλος ενός φαύλου κύκλου

Για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας…είμαστε ενάντιοι σε τέτοιου είδους θεσμούς που ομοιάζουν περισσότερο με πελατειακά δίκτυα και την κομματοκρατία,  στοιχεία που οδηγούν στην αδιαφορία και την απουσία από τα πολιτικά δρώμενα, που διαλύουν την ενότητα των φοιτητών και μετατρέπουν τον φοιτητή σε μια εκλογική ψήφο. Διεκδικήσαμε εξ αρχής την επάνοδο της άμεση δημοκρατίας, της συλλογικής λειτουργίας του φοιτητικού μας συλλόγου, τη συζήτηση των επιχειρημάτων και των όψεων και γενικότερα την επάνοδο της πολιτικής μπροστά στη βαρβαρότητα.

Προφανώς και για εμάς, ο κύκλος της πολιτικής ξεκινά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές στα πλαίσια της σχολή και κλείνει σε μια αναζήτηση σειράς λύσεων σε αδιέξοδα που βάλουν το σύνολο της κοινωνίας μας. Εμφανώς σε αυτόν  τον κύκλο οι φοιτητικές εκλογές δεν αποτελούν την διέξοδο αλλαγής των πραγμάτων που μας προβληματίζουν και μας οδηγούν σε μια σειρά συζητήσεων, παρεμβάσεων και δράσεων. Οι πολιτικές μας δράσεις βασίζονται στην ανάδειξη της Γενικής Συνέλευση ως κυρίαρχο όργανο της σχολής μας και εκεί θεωρούμε, πως το σύνολο των πολιτικών πραγματικοτήτων μπορεί να καταδειχθεί και να αλλάξει.

Η σπουδαιότερη ιδεολογική διαφορά μας από τις υπόλοιπες παρατάξεις και σχήματα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κόμμα ή πολιτικός σχηματισμός να καθορίζει τη δράση και την πολιτική μας. Η αυτονομία για εμάς αποτελεί και ιδεολογία και πράξη κι έτσι, για εμάς, πηγή οποιασδήποτε πολιτικής μας δράσης αποτελούν οι ίδιοι οι φοιτητές και τα προβλήματα που μας περιβάλουν. Το πρόβλημα άλλωστε με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι όλοι οι φοιτητές είναι ότι σε λίγους μήνες θα κριθεί το αν η Παιδεία θα  είναι  πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν. Απένατι σ΄αυτόν τον κίνδυνο εμείς επιδιώκουμε την ενημέρωση και τη πρακτική δράση από τα κάτω για να αντιμετωπίσουμε «από κοινού τα από κοινού μας πρόβλημα».

Οι φοιτητικές εκλογές, ανέκαθεν αποτελούσαν για εμάς ένα συστατικό εργαλείο στην επίμονη προσπάθειά μας να λειτουργεί ο Σύλλογος Φοιτητών άρτια και αμεσοδημοκρατικά. Η παρουσία μας δια των εκλογών στο Διοικητικό Συμβούλιο από τη μία συνέβαλε στην πραγματοποίηση σειράς ενεργειών (Γενικές Συνελεύσεις, εκδηλώσεις και πολιτικές όψεις που άλλες παρατάξεις αδιαφόρησαν να προβάλουν) που βοήθησαν στην πολιτική παρουσία και συνέχεια του Συλλόγου.

Για εμάς η συνέχεια αυτής της προσπάθειας είναι σημαντική και αποτελεί σημείο τομή για να συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές. Από την άλλη αυτό το εκλογικό πανηγύρι που τροφοδοτεί τη συνέχεια των κομματικών παρατάξεων οφείλει να αλλάξει. Εμείς άλλωστε εξαρχής αντιδράσαμε στο λαϊκισμό που χρησιμοποιούν για να μας αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές πολιτικές κατευθύσεις που ακολουθούν και έχουν οδηγήσει τόσο το «Δημόσιο» Πανεπιστήμιο όσο και κάθε μορφή κοινωνικής αλληλεγύης σε τέλμα.

Και γι΄ αυτό αποφασίσαμε να είμαστε εκεί…..

  • γιατί θέλουμε ένα Σύλλογο καθαρό από κόμματα και μηχανάκια παραγωγής ψήφων.
  • γιατί έχουμε επιλέξει να αποφασίζουμε συλλογικά και αμεσοδημοκρατικά.
  • γιατί θέλουμε να αλλάξει η μανία για την «καρέκλα» ορισμένων συνδικαλιστών και φοιτητοπατέρων, να αποκτούν  προνομιούχα θέση έναντι των άλλων φοιτητών.
  • ο ρόλος μας ως αντιπροσώπους είναι καθαρά λειτουργικός, όλη η εξουσία ανήκει στις Γενικές Συνελεύσεις.
  • καταλαβαίνουμε ότι οι εκλογές είναι ένα πανηγύρι κομματικών νεολαίων, αλλά δεν θα τους παραδώσουμε έτσι εύκολα τους Συλλόγους μας, ούτε θα τους επιτρέψουμε να ευτελήσουν τον ρόλο του Πανεπιστημίου.
  • για να έχουμε φοιτητές και όχι κομματικούς οπαδούς που οφείλουν να βοηθήσουν την ΠΑΡΑΤΑΞΗ.
  • γιατί προφανώς τα PARTY δεν είναι πολιτική!
  • γιατί βαρεθήκαμε να βλέπουμε το Σύλλογο να «ζωντανεύει» μόνο τη μέρα τον εκλογών.
  • για να διατηρήσουμε μέσα από τους Συλλόγους μας ζωντανό το χώρο του πανεπιστημιακού Ασύλου.
  • κατανοούμε ότι η αποχή θα είναι μεγάλη, το Πανεπιστήμιο άλλωστε είναι και μια μικρογραφία της κοινωνίας. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε ότι η παρουσία σας είναι απαραίτητη,στις φετινές φοιτητικές εκλογές για να διασφαλίσουμε την ύπαρξη και τη ζωντανή δραστηριότητα του σωματείου μας και σας καλούμε να συμμετέχετε μαζί μας ενεργά στην συλλογική μας προσπάθεια  ενάντια στις οικονομικές και εκπαιδευτικές αλλαγές.

Τέλος, από τη μερία μας, θέλουμε εξαρχής να καταστήσουμε σαφές, πως δεν επιθυμούμε σταυρό σε κάποιον από τους υποψηφίους της ΑΠΠΕ, γιατί οι προσπάθειες που κάνουμε τις κάνουμε συλλογικά και από κοινού, θέτοντας την συλλογικότητα «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτικών Επιστημών», επικεφαλής στο ψηφοδέλτιό μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s