Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

8 με 10 Απριλίου, η ΠΑΣΠ πολιτικών επιστημών τριών μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας,  θα πραγματοποιήσει συνέδριο με θέμα τον ρόλο της πολιτικής επιστήμης και την επαγγελματική αποκατάσταση του πολιτικού επιστήμονα, με τη συμμετοχή  της ελληνικής εταιρίας πολιτικής επιστήμης ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις για όποιον-α το παρακολουθήσει. Παράλληλα θα συνδυάζεται με εκδρομή στη Θεσσαλονίκη και διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο για τους φοιτητές της Αθήνας.

Τα πράγματα όμως συνήθως, έχουν δυο όψεις και δεν είναι τόσο αθώα:

  • Καταρχάς, ενώ τα θέματα του συνεδρίου παραμένουν ίδια σε κάθε προ-εκλογική εκδήλωση της ΠΑΣΠ (όπως και της ΔΑΠ), διακρίνουμε μια στροφή στη μορφή που λαμβάνει το συνέδριο και ιδιαίτερα στις επιλογές των ομιλητών. Αντιλαμβανόμενη τις αλλαγές των καιρών και φοβούμενη την έντονη οργή του κόσμου απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, η «δύναμη αλλαγής» αδυνατεί πλέον να προσκαλέσει πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε μας είχε συνηθίσει με τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο στη Νομική. Έτσι, επιλέγει στο συνέδριο μια πιο μετριοπαθή παρουσία με καθηγητές και τη συμμετοχή της ΕΕΠΕ (μια εταιρεία άλλωστε που στελεχώθηκε από παλιά μέλη της ΠΑΣΠ). Γιατί δεν καλείται ο «πολύς» Θεόδωρος Πάγκαλος, ώστε να γίνει αντιληπτό και από πρώτο χέρι η αγανάκτηση που επικρατεί στη κοινωνία?
  • Καθαρά εκβιαστική καταλήγει να γίνεται και η χορήγηση πιστοποιητικών με τη λήξη του συνεδρίου. Εκμεταλλευόμενη την αγωνία των φοιτητών-τριών για επαγγελματική αποκατάσταση, ειδικά παιδιών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν συνέδρια και φοιτητών-τριών που δεν εντάσσονται στη ΠΑΣΠ, μια παράταξη εμφανίζεται να χορηγεί (μέσω της ΕΕΠΕ) «βεβαιώσεις-bonus» με προοπτική την ενίσχυση του ήδη υποβαθμισμένου πτυχίου πολιτικών επιστημών. Παράλληλα η διανομή βεβαιώσεων λειτουργεί και ως σύστημα καταλογράφησης ενόψει και των επικείμενων φοιτητικών εκλογών. Με φόβο την μεγάλη αποχή που αναμένεται στις φοιτητικές εκλογές λόγω της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και της απονομιμοποίησης των κομμάτων, οπότε και άμεσο ρίσκο της ίδιας της πολιτικής ύπαρξης και αποδυνάμωσης των πολιτικών μαγαζιών των κομματικών παρατάξεων, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να καταμετρήσουν την εκλογική τους δύναμη αντιμετωπίζοντας τον φοιτητή ως μια ακόμη ψήφο.
  • Αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να φανούμε κακεντρεχείς, ενώ προφανώς και τα θέματα του συνεδρίου μας αφορούν όλους ειδικά όταν το επαγγελματικό μας μέλλον είναι αβέβαιο, πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Ωστόσο, σχολιάζουμε το γεγονός πως τη στιγμή που η ΠΑΣΠ παρουσιάζεται ως αυτόνομη και σε αντι-μνημονιακή κατεύθυνση παράταξη, αφενός όταν της δίνεται η ευκαιρία (πανελλαδικό συνέδριο) να προτάξει την αντίθεσή της στην πολιτική της κυβέρνησης δεν το πράττει, αφετέρου αδυνατεί να συνδέσει το ζήτημα της προοπτικής μας ως πολιτικοί επιστήμονες με την ευρύτερη κρίση στο πολιτικό-οικονομικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό μας δείχνει διαυγέστατα ότι η ΠΑΣΠ δεν επιθυμεί την ξεκάθαρη ρήξη με τη κυβέρνηση και εν τέλει, δεν αποβάλλει τη σχέση εξάρτησης που έχει με το ΠΑΣΟΚ, πολιτικός φορέας ο οποίος και συνεχίζει να κατευθύνει τη δράση και τη παρέμβασή της.

Για μας η λογική και η διενέργεια εκδηλώσεων συνίσταται στην προώθηση του προβληματισμού, τη διάδοση της γνώσης και την ευαισθητοποίηση των συμφοιτητών μας, χωρίς τη παροχή «δώρων-βεβαιώσεων». Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παρέμβασής μας, στην ευρύτερη προσπάθειά μας να αντιστρέψουμε τη κατάσταση εφησυχασμού που επικρατεί στα Πανεπιστήμια και να συγκροτήσουμε πόλο δραστηριοποίησης, μέσω της ουσιαστικής ανταλλαγής και επικοινωνίας, της συνδιαμόρφωσης. Παράλληλα, εναντιωνόμαστε στη «πολιτική» των δυο μεγάλων κομματικών παρατάξεων -δομές ενός συστήματος εξουσίας που εξάλλου «καταγγέλουν» με πάρτυ και προτάσεις προς τη κοσμητεία- η οποία και καταλήγει να συντηρεί τη πολιτική αδράνεια ενός μεγάλου κομματιού των φοιτητών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s