Δυο λόγια για τις φοιτητικές εκλογές

Κάθε χρόνο στα πλαίσια της λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων, διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές. Αυτή τη χρονιά, επιλέχθηκε καθόλου τυχαία να πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές στις 13 Μαΐου ώστε να συμπληρωθεί άρτια η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων,  εν όψει των ευρωεκλογών (7 Ιούνη) και να πετύχουν με τον τρόπο αυτό τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση νέων «κομματικών» ψηφοφόρων.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι νέα, αλλά διαπνέει το σύνολο της ύπαρξης των συγκεκριμένων μαζικών κομματικών παρατάξεων, καθώς το βασικό πολιτικό τους στοίχημα είναι η εξασφάλιση   και η προσέγγιση ανθρώπων που θα αποτελέσουν την νέα γενιά κομματικών οπαδών. Τόσο για τη Δ.Α.Π. όσο και για τη Π.Α.Σ.Π. η «δουλεία» τους αρχίζει και τελειώνει την ημέρα των φοιτητικών εκλογών.
Έτσι οδηγούνται σε μια σειρά από υστερόβουλες ενέργειες, που ξεκινούν την ημέρα των εγγραφών με την «ανιδιοτελή» παροχή βοηθείας στους πρωτοετείς φοιτητές στις εγγραφές. Ακολουθεί η προσέγγιση ανθρώπων σε Party και στις μαζικές εκδρομές, ώστε να βιωθεί μια «κομματική» και εικονική παρέα, για να ολοκληρωθεί τις ημέρες των εκλογών, με την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων όπου ο καθένας και η καθεμιά που «ακούμπησε» σε όλο αυτό το σύστημα, οφείλει να «πληρώσει» και να «βοηθήσει» την ΠΑΡΑΤΑΞΗ.
Αυτός ο κύκλος ενεργειών, ουδεμία σχέση έχει με τη πολιτική και καθιστά τις συγκεκριμένες παρατάξεις, μηχανάκια παραγωγής ψήφων που πλαισιώνουν την λογική τους αυτή με τα ομορφότερα χρώματα, συγκαλύπτοντας στην πραγματικότητα την αδιαφορία τους για τα πραγματικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν το φοιτητή και την ελληνική κοινωνία κατ’ επέκταση.
Εμείς εξαρχής επιλέξαμε να πάμε ενάντια σε αυτές τις λογικές και όψεις που ομοιάζουν περισσότερο με τα πελατειακά δίκτυα και τη κομματοκρατία που διαλύει το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων αυτής της χώρας και οδηγούν το σύνολο της κοινωνίας στην αδιαφορία και στην απουσία, από τα πολιτικά δρώμενα.
Διεκδικήσαμε εξαρχής, την επάνοδο της άμεσης δημοκρατίας, της συλλογικής λειτουργίας του φοιτητικού μας συλλόγου, τη συζήτηση των επιχειρημάτων και των όψεων και γενικότερα την επάνοδο της πολιτικής, μπροστά στη βαρβαρότητα.

Γιατί συμμετέχουμε εμείς.

Προφανώς και για εμάς, ο κύκλος της πολιτικής ξεκινά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές στα πλαίσια της σχολής και κλείνει σε μια αναζήτηση σειράς λύσεων σε αδιέξοδα που βάλουν το σύνολο της κοινωνίας μας.


Εμφανώς και σε αυτό το κύκλο, οι φοιτητικές εκλογές δεν αποτελούν τη διέξοδο  αλλαγής των πραγμάτων που μας προβληματίζουν και μας οδηγούν σε μια σειρά συζητήσεων, παρεμβάσεων και δράσεων.
Οι πολιτικές μας δράσεις βασίζονται στην ανάδειξη της Γενικής Συνέλευσης ως κυρίαρχο όργανο της σχολής μας και εκεί θεωρούμε, πως το σύνολο των πολιτικών πραγματικοτήτων μπορεί να καταδειχθεί και να αλλάξει.
Οι φοιτητικές εκλογές, ανέκαθεν αποτελούσαν για εμάς ένα συστατικό εργαλείο στην επίμονη προσπάθειά μας να λειτουργεί ο Σύλλογος Φοιτητών άρτια και αμεσοδημοκρατικά. Η παρουσία μας δια των φοιτητικών εκλογών στο Διοικητικό Συμβούλιο από τη μια συνέβαλε  στην ορθή του λειτουργία και στην πραγματοποίηση σειράς ενεργειών (Γενικές Συνελεύσεις, εκδηλώσεις και πολιτικές όψεις που άλλες παρατάξεις αδιαφόρησαν να προβάλουν) που βοήθησαν την πολιτική παρουσία και συνέχεια του Συλλόγου.

Από την άλλη η αμεσοδημοκρατική του λειτουργία, που διεκδικήσαμε, πέτυχε στην εφαρμογή της, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στα πλαίσια οποιουδήποτε Φοιτητικού Συλλόγου, πανελλαδικά.
Κρίναμε απαραίτητο λοιπόν, να αλλάξει η «καρέκλα», η μανία δηλαδή ορισμένων συνδικαλιστικών ελίτ να αποκτούν προνομιούχα θέση έναντι άλλων συναδέλφων τους.
Έτσι φέτος καταφέραμε να αλλάζει ανά δίμηνο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος μεταξύ της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, ώστε να ελέγχονται οι ενέργειες του ενός, έναντι του άλλου, ενώ το ταμείο εναλλάσσονταν μεταξύ της ΠΚΣ και της ΑΡΕΝ ώστε να λειτουργεί εποπτικά και συστηματικά. Η εξέλιξη αυτή είναι καθοριστική σε μια προσπάθεια να λειτουργεί συστηματικά, ορθά και χωρίς διακρίσεις ο Σύλλογος Φοιτητών.
Για εμάς η συνέχεια αυτής της προσπάθειας είναι σημαντική και αποτελεί σημείο τομή για να συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές. Από την άλλη αυτό το εκλογικό πανηγύρι που τροφοδοτεί τη συνέχεια των κομματικών παρατάξεων οφείλει να αλλάξει Εμείς άλλωστε εξαρχής, αντιδράσαμε στον λαϊκισμό που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν για να μας αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές πολιτικές κατευθύνσεις που ακολουθούν, και έχουν οδηγήσει τόσο το «Δημόσιο» Πανεπιστήμιο, όσο και κάθε μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης σε τέλμα.
Τέλος από τη μεριά μας, θέλουμε εξαρχής να καταστήσουμε σαφές, πως δεν επιθυμούμε σταυρό σε κάποιον από τους υποψήφιους της ΑΠΠΕ, γιατί οι προσπάθειες που κάνουμε τις κάνουμε συλλογικά και από κοινού, θέτοντας την συλλογικότητα «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτικών Επιστημών», επικεφαλή στο ψηφοδέλτιό μας.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτικών Επιστημών
Ομάδα αυτόνομης πολιτικής παρέμβασης στο Σύλλογο Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s