Φάκελος: Stage

Η Ελληνική δημοσιονομική πολιτική, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια από τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, συνεχίζει να επιβαρύνει το Δημόσιο τομέα και για μια ακόμη φορά την έξοδο από την κρίση καλούνται να πληρώσουν τα μικρά και μεσαία στρώματα. Οι κατευθυνόμενες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς, πολιτικές πρακτικές που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, και όπως φαίνεται συνεχίζει να εφαρμόζει και η τωρινή, οδήγησαν την Ελληνική οικονομία στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει περάσει από το 1993 και κατάφεραν να αχρηστέψουν πλήρως το Ελληνικό Δημόσιο με αποτέλεσμα να τραυματίσουν ανεπανόρθωτα την Ελληνική κοινωνία. Με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης της επενδυτικής δαπάνης, καθώς και λόγω της επιταχυνόμενης συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης η κυβέρνηση προχωράει στη λήψη αναποτελεσματικών μέτρων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κατάργηση των προγραμμάτων stage, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τους εργαζομένους που θα βρεθούν ξανά άνεργοι.

Τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το 1997 στη Γαλλία μετά την απόφασή που πήρε «η διάσκεψη κορυφής του Λουξεμβούργου» για την απασχόληση, με κύριο στόχο οι νέοι άνεργοι πτυχιούχοι να αποκτήσουν προϋπηρεσία σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς ως εφόδιο για τη μεταγενέστερη πρόσληψή τους. Τα προγράμματα αυτά προέβλεπαν την πολύ μικρή και σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστη αμοιβή για την εργασία των απασχολούμενων (300-500 ευρώ), τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για την σύνταξη γήρατος(αφού θεωρούνταν εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι) καθώς και την περιορισμένη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η διάρκεια τους περιορίζονταν σε 3 με 8 μήνες, με δυνατότητα σε ορισμένες περιπτώσεις ανανέωσης τους. Στην Ελληνική πραγματικότητα εισήλθαν το 1998 (Νόμος 2639/1998 αρθ.20) και αμέσως οι κυβερνήσεις έσπευσαν να τα εκμεταλλευτούν για την εξαγορά ψήφων, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς κομματικών προσλήψεων μέσα στο οποίο οι απασχολούμενοι-άνεργοι στα stage μετατράπηκαν σε σκληρά εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση και απολαβές, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα λόγω της έλλειψη ελέγχου των επιχειρήσεων.

Τα δύο μεγάλα κόμματα χρησιμοποίησαν τα προγράμματα αυτά πατώντας κερδοσκοπικά επάνω στις ανάγκες και ανησυχίες χιλιάδων, κυρίως άνεργων νέων, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς ομηρίας καθώς οι περισσότερες προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων γίνονταν προεκλογικά και εξυπηρετούσαν μικροκομματικά συμφέροντα. Το ΠΑΣΟΚ διάδοχος και συνεχιστής της πολιτικής της ΝΔ καταργεί τώρα τα stage με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς. Η πραγματικότητα όμως αντικρούει αυτόν τον ισχυρισμό καθώς στην ουσία υιοθετεί σκληρή και νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική ταχείας μείωσης των ελλειμμάτων με το πάγωμα των μισθών και δεν πραγματώνει τα προεκλογικά μέτρα φιλολαϊκού χαρακτήρα, καθώς φοβάται το πολιτικό κόστος αν αντιταχθεί στα μεγάλα συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι οι δύο κυβερνήσεις ακολουθούν την ίδια πολιτική πίεσης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, προς χάριν των «μεγάλων».

Η ανικανότητα αντιμετώπισης του οικονομικού προβλήματος της χώρας με τις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και με τους επιπλέον 12.000 ανέργους (παιδία των stage) φανερώνει την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής κατεύθυνσης και διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Επιπλέον, το καθεστώς εποπτείας από την Ε.Ε. στο οποίο έχει εισέλθει επίσημα η χώρα, σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχ αρθρ.104§8 λόγω του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος που αγγίζει το 12,7% του ΑΕΠ, η σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και τα ποσοστά ανεργίας που πλησιάζουν πλέον το 12% καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών θέσεων εργασίας και την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους εισαχθέντες στο δημόσιο τομέα. Αυτό που ζητάμε είναι η κατοχύρωση και διερεύνηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η πλήρης και σταθερή εργασία για όλους με ίσες απολαβές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη δημιουργία ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων και θα εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών, την κατάργηση των προγραμμάτων stage και την  εξασφάλιση αποζημιώσεων και σταθερής εργασίας σε όσους απολύθηκαν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s