Η «μηδενική ανοχή» στους αθώους συναδέλφους μας

“Στην αρχή ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους.

Δεν ήμουν Εβραίος και δεν φώναξα.

Μετά ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές.

Δεν ήμουν κομμουνιστής και δεν φώναξα.

Έπειτα ήρθε η ώρα των σοσιαλδημοκρατών.

Δεν ανήκα σ΄ αυτό το κόμμα και δεν έβρισκα λόγο να διαμαρτυρηθώ.

Ακολούθησαν οι ομοφυλόφιλοι.

Ούτε κι αυτό σκέφτηκα ότι με αφορούσε.

Στο τέλος ήρθε η σειρά των τσιγγάνων.

Ούτε και τότε βρήκα λόγια για να εκφράσω την αντίθεσή μου.
Ο επόμενος στη σειρά ήμουν εγώ.

Αλλά δεν υπήρχε κανείς για να φωνάξει”

Μπρέχτ

Στις 6 Δεκεμβρίου 2009, τρεις συνάδελφοί μας οδηγήθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, μετά από ειρηνική συμμετοχή τους στην πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων. Καμία κατηγορία δεν τους απαγγέλθηκε ποτέ, ενώ οι διωκτικές αρχές τους κράτησαν παράνομα πάνω από οκτώ ώρες.  Την άμεση απελευθέρωση των αθώων 80 προσαχθέντων, μέσα στους οποίους ήταν οι τρεις συνάδελφοί μας, αιτήθηκαν 1000 και πλέον ειρηνικοί διαδηλωτές έξω από την Γ.Α.Δ.Θ. δείχνοντας για ακόμα μια φορά την σπουδαιότητα της αλληλεγγύης μπροστά σε μια ακόμα κατάφορη αδικία των διωκτικών αρχών.
Η επιλογή της «μηδενικής ανοχής», έρχεται να πατήσει πάνω στην άρση των ελευθεριών, των δικαιωμάτων ή του ασύλου. Έρχεται να οδηγήσει στα κρατητήρια αθώους φοιτητές, να πατήσει με μηχανή αθώους πολίτες ή πριν ένα χρόνο να δολοφονήσει έναν 15χρονο μαθητή. Έρχεται να συναντήσει τους βασανισμούς οικονομικών μεταναστών, τις συλλήψεις μαθητών ή την ασυλία των αστυνομικών αρχών μπροστά στους εμπόρους ναρκωτικών.
Η «μηδενική ανοχή» είναι η πρώτη πράξη του νέου Υπουργείου Προστασία του Πολίτη που από τη μια, απλόχερα βομβάρδισε του διαδηλωτές με τόνους χημικών σε ένα ανελέητο κυνηγητό και από την άλλη τους έστελνε χωρίς καμία κατηγορία στα αστυνομικά τμήματα. Ήταν η πρώτη πράξη, του νέου δόγματος «ασφαλείας» που ο καθένας που αντιδρά στην αδικία ή την εκμετάλλευση, είναι εκ προοιμίου τρομοκράτης, κουκουλοφόρος ή…αόριστα ένοχος.
Η ίδια πολιτική, που σήμερα, αδυνατεί να διαχειριστεί τα τραγικά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας, η ίδια πολιτική που διαλύει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ή το τμήμα μας, έρχεται τις τελευταίες μέρες να ποινικοποίηση άμεσα τις ιδέες, τα μούσια ή την ελευθερία κάποιου, να διαδηλώσει ειρηνικά. Είναι η πολιτική πρακτική που θέλει τους πολίτες, να αποτελούν μόνο μονάδες κατανάλωσης στα οικονομικά νούμερα και να αδιαφορούν στην πραγματικότητα για τα αδιέξοδα της κοινωνίας τους. Μια πραγματικότητα επιθυμητή για όλους αυτούς που μπροστά στην αδιαφορία ή στο «δεν αλλάζει τίποτα», αιτιολογούν σκάνδαλα, ατασθαλίες ή εγκλήματα.
Μπροστά σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, η ελευθερία και η αλληλεγγύη είναι έννοιες που πρέπει να μας ενώσουν και να μας φέρουν από κοινού μπροστά στις ευθύνες μας προς την κοινωνία.
Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους αθώους συναδέλφους μας. Καταγγέλλουμε την κατάφωρα άδικη προσαγωγή τους στην Γ.Α.Δ.Θ. και την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε όλους τους άδικα προσαχθέντες. Καλούμε στην Γενική Συνέλευση της Τετάρτης (12:00, αίθουσα Α’) να καταδικάσουμε την αυθαιρεσία της Αστυνομίας και να στηρίξουμε τους αθώους συναδέλφους μας.
Μηδενική ανοχή… στην αδικία!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s