Εκδήλωση- Συζήτηση: Ασφαλιστικό, από τα ταμεία κοινωνικής αλληλεγγύης στο κοινωνικό ανταγωνισμό

Το τελευταίο διάστημα, στόχος της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, αποτελεί η αναδιάρθρωση, με όρους επιχειρηματικής ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Η προσπάθεια εκποίησης κάθε δημόσιου αγαθού, που ξεκίνησε με τα Δημόσια Πανεπιστήμια και συνεχίζεται με την ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών και της ΔΕΗ, κορυφώνεται τώρα με τον περιορισμό των εργοδοτικών υποχρεώσεων στα δημόσια ταμεία και τη συνακόλουθη ανάπτυξη της επισφαλούς Τραπεζικής ιδιωτικής ασφάλισης.

Τα επιχειρήματα περί κατάρρεύσης του ασφαλιστικού συστήματος στα επόμενα χρόνια, εύκολα καταρρίπτονται μέσα από μελέτες της ΓΣΣΕ και άλλων φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο αποχαρακτηρισμός των περισσοτέρων βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η ενοποίηση των ταμείων και η περαιτέρω δυνατότητα επένδυσης των χρημάτων των Δημόσιων Ταμείων στις Διεθνείς χρηματαγορές αποτελούν από τη μια κίνητρο ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης (αμερικάνικο συνταξιοδοτικό μοντέλο) και από την άλλη σανίδα στήριξης των εργοδοτών στην δυσμενή για αυτούς οικονομική συγκυρία, αφήνοντας σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου το κόστος της ασφάλισης στους εργαζομένους.

Επιπλέον, στη διαρκώς αυξανόμενη ανασφάλιστη εργασία, που μαστίζει νέους, φοιτητές και μετανάστες, καμία απάντηση δεν δίνεται στους κύκλους των κυβερνητικών «μεταρρυθμιστών», ενώ αντίθετα ο ρόλος τους στη σύγχρονη μορφή εργασιακών σχέσεων τείνει να γίνει κυρίαρχος.

Για όλα αυτά τα θέματα, ο πολιτικός διάλογος στις Γενικές Συνελεύσεις, όπως άλλωστε και στη δική μας Γενική Συνέλευση, έγινε σε συνθηματικό και κομματικό επίπεδο, μακριά από τις ουσιαστικές προεκτάσεις του μείζονος αυτού ζητήματος.

καλούμε σε πολιτική εκδήλωση- συζήτηση με θέμα:

Το Ασφαλιστικό,

Σύνταξη- Εργασία- Περίθαλψη- Ασφάλιση

«από τα ταμεία κοινωνικής αλληλεγγύης στον κοινωνικό ανταγωνισμό»

Τρίτη 18/3/08 και ώρα 19:00

Στην αίθουσα 542 στο Πολυτεχνείο

Advertisements

One response to “Εκδήλωση- Συζήτηση: Ασφαλιστικό, από τα ταμεία κοινωνικής αλληλεγγύης στο κοινωνικό ανταγωνισμό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s