Ακόμα μία εκλογική επιτυχία της Άκρας Δεξιάς, που προκαλεί προβληματισμούς…..

raceadvertms2010_468x701.jpg

η αφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του ξενοφοβικού SVP

Η κοινωνική αναδιάρθωση, που προκλήθηκε σε ολόκληρη  τη δυτική Ευρώπη, λόγω τις αέναης μετακίνησης πληθυσμών, που επιδίωξε και πέτυχε η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια, διάφοροι λαϊκίστικοι και ξενοφοβικοί σχηματισμοί του ακροδεξιού χώρου να καταλαμβάνουν ιδιαίτερα ποσοστά στα κατά τόπους κοινοβούλια.

Τελευταία περίπτωση, που δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερα από τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αποτελεί το Λαϊκό κόμμα Ελβετίας (SVP),. Λαμβάνοντας το 29% των ψήφων και αυξάνοντας τις έδρες του σε 62 (από τις 200 σε σύνολο), εξασφάλισε και δύο θέσεις στο επταμελές υπουργικό συμβούλιο του κυβερνητικού συνασπισμού της Ελβετίας. Ο ακροδεξιός ηγέτης, θα ηγηθεί του επταμελούς υπουργείου το 2009, λόγω της κυκλικότητας της προεδρίας μεταξύ των μελών του Συμβουλίου.

Το Λαϊκό κόμμα, πέτυχε ποσοστό ρεκόρ, που έχει να σημειωθεί από το 1919, ενώ παράδοξο της εκλογικής μάχης αποτέλεσε και το ποσοστό συμμετοχής (50%) των Ελβετών στις κάλπες, υψηλότερο από το1975.Το Λαϊκό κόμμα, προκάλεσε μια από τις εντονότερες προεκλογικές περιόδους, όταν η κεντρική πολιτική αφίσα, απεικόνιζε τρία λευκά πρόβατα, να διώχνουν ένα μαύρο πρόβατο από την ελβετική σημαία(πάνω εικόνα).

Κεντρική θέση, στην πολιτική ατζέντα του SVP είχε η ακραία και ξενοφοβική αντιμετώπιση των μεταναστών. Χαρακτηριστικά, το SVP έκρινε επιτακτική την απέλαση, οποιοδήποτε μετανάστη άνω των 14 ετών σε περίπτωση που διέπραττε οποιοδήποτε  έγκλημα, μαζί με την οικογένειά του. Επιπλέον το Λαϊκό κόμμα, εμφανίζεται βαθιά αντιευρωπαϊκό, χαρακτηρίζοντας την Ένωση ως οργανισμό «βαθιά συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό».

Χαρακτηριστικά ο πολιτειολόγος Όσακρ Ματζολένι σχολιάζει « Υπάρχει μια διάχυτη επιθυμία για επιστροφή στην παλιά Ελβετία, εκείνη που γλίτωσε από δυο παγκόσμιους πολέμους και που θεωρεί πως είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο» Αυτό δηλαδή που πέτυχε για πολλούς το SVP, ήταν να τραβήξει στα άκρα τις τάσεις απομονωτισμού της Ελβετικής κοινωνίας. Αντίθετα η αντιπολίτευση, ερμηνεύει την εκλογική επιτυχία του Λαϊκού κόμματος, στη τεράστια εκλογική καμπάνια του, που άγγιξε τα 34 εκατομμύρια ευρω, όταν η αντίστοιχη καμπάνια των σοσιαλιστών έφτασε μόλις το ένα εκατομμύριο . Η «επένδυση» αυτή εξηγείται καθώς ηγέτης των ακροδεξιών, είναι ο πολυεκατομμυριούχος βιομήχανος Κρίστοφ Μπλόχερ, που μέσα σε 15 χρόνια πέτυχε με ακροδεξιές κορώνες να  μετατρέψει ένα μικρό αγροτικό κόμμα, σε πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη.

Η βάση του Λαϊκού κόμματος συναντάται στο ανατολικό γερμανόφωνο τμήμα και οι ψηφοφόροι του είναι κυρίως αγρότες, συνταξιούχοι και επιχειρηματίες. Παράδοξο, ωστόσο είναι το γεγονός, ότι η Ελβετία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη (2,5%) και ένα ιδιαίτερα  διευρυμένο σε δημοκρατικούς θεσμούς πολιτικό σύστημα, κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αθρόα στροφή προς τα «άκρα».

Η εκλογική επιτυχία του SVP έρχεται να συμπληρώσει τον διαρκώς αυξανόμενο ρόλο της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η στροφή, προς τα «άκρα» για την Ευρώπη, μπορεί να προκαλέσει μόνο δεινά και είναι καιρός να ξεκινήσει μια ώριμη πολιτική συζήτηση, έστω και από το μικρόκοσμο της σχολής μας για την ανάσχεση του φαινομένου, που ήδη συναντάται με ιδιαίτερη ένταση και στην ελληνική κοινωνία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s