Πλαίσιο της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Πολιτικών Επιστημών για τη Τακτική Γενική Συνέλευση του Σ.Φ.Π.Ε.

2ninoasteri2ta.jpg

Για την Παιδεία

Μετά, από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου χειμώνα, οι εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό και εντάσεις.

Οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθούνται από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του Πα.Σο.Κ., στέκονται ενάντια στις εκφρασμένες θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στεκόμαστε ενάντια στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική που επιβάλλει όλες τις παραπάνω αλλαγές, όπως αυτή κατευθύνεται από τις συμφωνίες διεθνών οργανισμών – η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΠΟΕ, το ΔΝΤ – στο πλαίσιο του κυριάρχου διεθνοποιημένου νεοφιλελευθερισμού και όπως αυτή εφαρμόστηκε από την εκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Λέμε όχι στην αναθεώρηση του Άρθρου 16, η οποία ανοίγει το πανεπιστήμιο στην αγορά, ανάγοντας την εκπαίδευση σε εμπόρευμα και τις σχολές σε επιχειρήσεις – κερδοσκοπικές ή μη. Μέσω της Αναθεώρησης Ακυρώνονται οι δυνατότητες κοινωνικού ελέγχου και υποβαθμίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο στο ρόλο μιας «ανταγωνιστικής επιχείρησης». Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπορευόμαστε με συνδικάτα, φορείς, κοινωνικές δυνάμεις, με όλους  που – ανεξάρτητα κομματικής ή ιδεολογικής προέλευσης – υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ζητάμε την μη εφαρμογή και ανατροπή του Νόμου – Πλαισίου που, όπως δείξαμε μέσα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας τον Χειμώνα, ο οποίος συρρικνώνει εκπαιδευτικά δικαιώματα – όπως το άσυλο, το δικαίωμα ελεύθερης φοίτησης κα – και ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση.

Ζητάμε την απόσυρση των νόμων για την Αξιολόγηση, το – ιδιωτικό – Διεθνές Πανεπιστήμιο, τα ΙΔΒΕ (Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης)  και το ΔΟΑΤΑΠ, που υποτάσσουν τη δημόσια εκπαίδευση στα συμφέροντα και τον άμεσο έλεγχο της αγοράς.

Εναντιωνόμαστε, στην ανεξέλεγκτη θέσπιση και λειτουργία των ιδιωτικών κολεγίων, με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, Αγωνιζόμαστε για Δημόσιο, Δωρεάν, ανοιχτό πανεπιστήμιο για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα κοινωνικής και φυλετικής καταγωγής, με δημοκρατία και κοινωνικό έλεγχο στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία.

Για το Περιβάλλον και την οικολογική καταστροφή

Η πλήρης έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, έδειξε φέτος το καλοκαίρι το χειρότερο πρόσωπό της. Το προεκλογικό κλίμα, εκείνων των ημερών, αποσιώπησε τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών και τα δεκάδες θύματα. Παρά την απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για αναθεώρηση του άρθρου 24 διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση οικονομικής εκμετάλλευσης  του φυσικού πλούτου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το βαρύτατο τίμημα τόσο για τον άνθρωπο όσο και την ίδια τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η σχεδιαζόμενη εκτροπή του ποταμού Αχελώου, η μόλυνση της λίμνης της Κορώνειας , η μπαζοποιήση της λιμνοθάλασσας της Επανωμής αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα καταστροφής βιότοπων στο βωμό του χρήματος και του αδηφάγου καταναλωτισμού. Το  κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης «αντιμετωπίζεται» με την κατασκευή έργων, όπως η υποθαλάσσια αρτηρία, ή το μετρό οπού απλά, ενισχύουν τη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης και δεν τη περιορίζουν.

Για την κοινοποίηση του θέματος και την ευαισθητοποίηση τόσο της Πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και τις τοπικής κοινωνίας ζητούμε τη συγκρότηση οικολογικής ομάδας του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών, οι οποία μέσα από εκδηλώσεις , συζητήσεις, περιβαλλοντικές εκδρομές, αναδασώσεις και συμμετοχές σε Πανελλαδικές συναντήσεις και σε Οικολογικές κατασκηνώσεις θα συμβάλει στην άμεση αντιμετώπιση αυτών των οικολογικών προβλημάτων.

Τέλος στεκόμαστε, ενάντια στην απαγόρευση του Ελεύθερου Κάμπινγκ (ως απάντηση στη εμπορευματοποίηση της φύσης), που συγκροτεί μέσω της γνήσιας  επαφής με τη φύση, ουσιαστική και άμεση οικολογική συνείδηση.

Για το Σύλλογο Φοιτητών

Ο Σύλλογος Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών, τα τελευταία χρόνια, ξεπέρασε το στενό, συνδικαλιστικό του χαρακτήρα και διεύρυνε το ποιοτικό του σκέλος μέσω τις συγκρότησης διαφόρων πολιτιστικών ομάδων, οι οποίες ενισχύουν το περιεχόμενο της σχολής μας. Τα γραφεία του Συλλόγου, χώρος ανοιχτός για όλους, έδωσε νέα δυναμική στις ομάδες αυτές και η στήριξη όλων προς αυτές είναι αναγκαία και εποικοδομητική. Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει, να αντεπεξέρχεται στον διαχειριστικό του χαρακτήρα, κάτι που δε κάνει το τελευταίο δίμηνο και να ανταποκρίνεται στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Θέλουμε Γενικές Συνελεύσεις τακτικότερες, αμεσότερες και πλουραλιστικές. Η λειτουργία του Συλλόγου, πρωτίστως έγκειται στην ενεργότητα των μελών του Συλλόγου.

Σχολή

Τη φετινή χρονιά, όλοι μας παρατηρήσαμε, μια ξεκάθαρη μείωση των μαθημάτων επιλογής, εξαιτίας της μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας με μερικούς καθηγητές. Κρίνουμε επιτακτική, την εκ νέου διεύρυνση του καταλόγου των μαθημάτων επιλογής, ως απαραίτητο όρο για την βελτίωση του περιεχομένου των σπουδών μας. Επιπλέον ζητάμε την διεύρυνση της παραγωγής και παρουσίασης γραπτών εργασιών και αποδέσμευση από το δομικά εξετασοκεντρικό χαρακτήρα των σπουδών μας. Ενίσχυση του προπτυχιακού προγράμματος με επιπλέον Σεμιναριακά μαθήματα. Δεν θα μπορούσαμε επίσης, να μην αναφερθούμε στις υποδομές του τμήματος, τη τραγική κατάσταση των εξωτερικών χώρων, την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού (projector στην αιθ. Ά, Πανί και αντικατάσταση των πινάκων). Τέλος, για το μόνιμο κτιριακό πρόβλημα, κρίνουμε επιτακτική την εξ΄ ολοκλήρου μεταφορά του τμήματος (αίθουσες, γραφεία καθηγητών, νησίδα Η/Υ, Βιβλιοθήκη) στο campus του Αριστοτελείου, ως απαραίτητο όρο για το καλύτερο συντονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Είναι επίσης απαραίτητο, να διευρυνθεί ο κοινωνικός και τοπικός προσανατολισμός του τμήματός μας, μέσα από τη πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συζητήσεων του τμήματος, έξω από το πανεπιστήμιο σε διάφορους κοινωνικούς χώρους.

Για το Πολυτεχνείο

Το πολυτεχνείο, υπήρξε στιγμή κορύφωσης του αντιδικτατορικού αγώνα, συμπυκνώνοντας ιδέες και συνθήματα που απηχούσαν στο εύρος, ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Υπήρξε ένα κίνημα, περιεχομένου και αντίστασης που διαπερνά όλες τις μετέπειτα γενιές, πόσο μάλλον τη δική μας, που πρόσφατα αγωνίστηκε, αντιστάθηκε και πάλεψε για κάτι τόσο σημαντικό, όπως η διατήρηση του Δημοσίου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s