Λίγα λόγια για τους… κυνηγημένους από τις κομματικές παρατάξεις πρωτοετείς.

torefuse.gifΜια νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε, παλιοί και νέοι φοιτητές γεμίζουν τα αμφιθέατρα διεκδικώντας μια πρώτη γνωριμία με τα νέα και πολυδιάστατα μαθήματά τους.  Αυτή η διαδικασία, έχει προφανώς μεγαλύτερη ένταση και γοητεία στο πρώτο έτος, στο οποίο υπήρξαμε όλοι και βιώσαμε ποικίλες δυσκολίες και προβληματισμούς.Αρχικά, γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι ο πρωτοετής φοιτητής αντιμετωπίζει στο νέο και άγνωστο για αυτόν χώρο, μια πρώτη και σημαντική δυσκολία, αυτή της κοινωνικοποίησης στο Πανεπιστημιακό περιβάλλον. Οι νέοι φοιτητές, με τη μετάβαση τους από τη μαθητική κοινότητα στη φοιτητική, βιώνουν την ανάγκη να συγκροτήσουν άμεσα εκ του μηδενός, κοινωνικές σχέσεις με παντελώς άγνωστα για αυτούς άτομα.

Τη δυσκολία αυτή, αφουγκράστηκε η κομματική- ψηφοθηρική νοοτροπία και ανέπτυξε με βάναυση ταχύτητα έναν ολόκληρο μηχανισμό υστερόβουλης και τεχνητής κοινωνικοποίησης για το πρώτο έτος. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών , εμφανιζόταν «ως εκ θαύματος» παραταξιακοί εθελοντές με επιφανειακό στόχο την ανιδιοτελή παροχή πληροφοριών, αλλά ως ουσιαστικό  στόχο την ένταξη των νέων φοιτητών στο δικό τους πολιτικό και ιδεολογικό  χώρο.Χαρακτηριστικό επίσης του απαράδεκτου συστήματος τεχνητής (κομματικής) κοινωνικοποίησης των πρωτοετών είναι τα διάφορα κεράσματα και Party όπου ουσιαστικά γίνεται η καταμέτρηση των νεόφερτων φοιτητών στη μαζική παραταξιακή ‘‘παρέα’’.Δίκαια όμως θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί για ποίο λόγο οι κομματικές παρατάξεις προβαίνουν κάθε χρόνο σε μια τέτοια διαδικασία.Οι ενδοφοιτητικοί κομματικοί μηχανισμοί γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι πέραν της ανάγκης για κοινωνικοποίηση, υπάρχει, στην εκάστοτε νέα γενιά φοιτητών, έντονο ενδιαφέρον για ενασχόληση τόσο με τα κοινά όσο και γενικότερα με τη πολιτική, πόσο μάλλον σε ένα τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Ως εκ τούτου τα κόμματα βιάζονται άμεσα για τη στρατολόγηση νέων μελών, που θα βιώσουν τη παράταξη ως το ύψιστο και τελειότερο οικοδόμημα για συλλογική δράση και για περαιτέρω πολιτική έκφραση.

Μέσα όμως από την εξέλιξη αυτή προκύπτουν οι νέοι ψηφοφόροι που είναι πάντοτε απώτερος στόχος κάθε κόμματος σε όλες του τις εκφάνσεις.Βλέπουμε ξεκάθαρα λοιπόν, πως οι ενδοπανεπιστημιακοί παραταξιακοί μηχανισμοί καπηλεύονται αφενός την ανάγκη των πρωτοετών φοιτητών να κοινωνικοποιηθούν στο νέο τους περιβάλλον και αφετέρου διεκδικούν με ψηφοθηρική νοοτροπία τη πολιτικοποίηση των νέων προς τα κομματικά τους μικροσυμφέροντα.

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτικών Επιστημών βιώνοντας μέσα από τη λειτουργία της και τη δραστηριοποίηση της, τον αυτοκαθοριζόμενο ρόλο των φοιτητών δε θα μπορούσε παρά να προτρέψει τους πρωτοετείς φοιτητές να διεκδικήσουν το νέο τους κοινωνικό χώρο με γνώμονα τη συναδελφικότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την αναζήτηση νέων δημιουργικών ενασχολήσεων, όπως τη συμμετοχή τους στις διάφορες ομάδες του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών (Κινηματογραφική ομάδα, ομάδα Εντύπου.) Ταυτόχρονα μέσα από το αντάμωμα, τη συζήτηση, το φιλικό καφέ, τη διαφωνία και τη συμφωνία, εξασφαλίζεται για το καθένα μας μια πρωταρχική βάση για μια ελεύθερη και ουσιαστική πολιτικοποίηση στη Πανεπιστημιακή κοινότητα και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη Κοινωνία, μια πολιτικοποίηση που είναι αναγκαία σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται έντονα από ατομικισμό, διαρκή ανταγωνισμό,  και πλήρη διάλυση κάθε συλλογικής και εναλλακτικής δομής.

Advertisements

3 responses to “Λίγα λόγια για τους… κυνηγημένους από τις κομματικές παρατάξεις πρωτοετείς.

 1. Σε υπεράσπιση του ονόματός σας πήρατε μία καλή Πρωτοβουλία. Αφού από το 30 και μετά ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων είναι «κομματόσκυλα» και σκέφτονται πως θα βολευτούν..ας μας επιτραπεί τουλάχιστον να λειτουργούμε με βάση το μυαλό μας και όχι το συμφέρον στα ακαδημαϊκά μας χρόνια. Επομένως, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες και θα έπρεπε να αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεσει στο ελληνικό πανεπηστήμιο.

 2. Ρόδες – Καταθλιπτικιά

  Ζει στο κέντρο και εκκεντρικά
  Στο επάγγελμα φοιτήτρια
  Που υπάγεται στο Φ.Π.Α.
  Εθισμένη στα καλλυντικά

  Στο Hondos παίζουνε ναρκωτικά
  Του Zara ‘ζάκι και ακτιβίστρια
  Μαζεύει γάτες και σκυλιά
  Και τρώει μόνο βιολογικά

  Αντί για ρέστα δίνει τα φιλιά
  Με ένα κορμί που ‘ναι σαν ζωγραφιά

  Καταθλιπτικιά απ’ τη φύση της
  Καταθλιπτικιά απ’ τη φύση της
  Καταθλιπτικιά απ’ τη φύση της
  Καταθλιπτικιά

  Ζει στο κέντρο για αυτό ξέρει πολλά
  Να ‘χεις στο νου σου αν τη δεις στο ονειρό σου και γουστάρεις μετά
  Μετά γουστάρει απλά
  Μα μη της παίξεις πουστιά
  Θα σε κόψει στα δυο με δυο μάτια σπαθιά

  Κοιμάται αργά και δεν ξυπνάει καλά
  Εκτός και αν της το κάνεις με τα παντζούρια ακόμα κλειστά
  Μιλάει και αλλάζουν τα λεξικά
  Και τρώει μόνο περιοδικά

  Κοιτάει ψηλά και βλέπει ποντίκια με φτερά
  Ενώ πέφτουν νεκρά λουλούδια και παίζουν αόρατα βιολιά

  Καταθλιπτικιά απ’ τη φύση της
  Καταθλιπτικιά απ’ τη φύση της
  Καταθλιπτικιά απ’ τη φύση της
  Καταθλιπτικιά απ’ τη φύση της

  Σε χώρα γέρων ζει προληπτικά
  Και δεν γουστάρει ούτε να κάνει παιδιά
  Εκπέμπει κάτι προκλητικά
  Σε μια συχνότητα που δεν την πιάνω

  Καταθλιπτικιά απ’ τη φύση της
  Απ’ τη φύση της
  Απ’ τη φύση της
  Απ’ τη φύση της

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s